Gåvorätt

Gåvorätt är den delen inom rättsområdet arvsrätt som hanterar gåvor. En gåva kännetecknas av att givaren frivilligt gör en förmögenhetsöverföring som leder till att givarens förmögenhet minskar och gåvotagarens förmögenhet ökar.

Gåvor 

Vid gåva av lös egendom finns det inga särskilda formkrav. Gåva av fast egendom måste alltid ske i skriftlig form, om gåvobrevet inte uppfyller formkraven kan gåvan förklaras vara ogiltig.  

Vid gåvotillfället kan frågor uppstå som till exempel om gåvan ska betraktas som förskott på framtida arv och om gåvan ska vara enskild egendom.  

Att ge en gåva är skattefritt och all slags lös och fast egendom kan ges bort i gåva, till exempel en bil, bostadsrätt eller ett hus.  

En gåva kan vara villkorad, detta måste då tydligt anges i gåvobrevet.  

En jurist är oberoende och hjälper dig upprätta gåvobrevet utifrån dina särskilda önskemål samt utifrån hur lagen är utformad. Vi lyssnar på dig och löser din situation på bästa möjliga sätt. 

När gåvorätten möter arvsrätten 

Ibland händer det att gåvogivaren ger en gåva kort innan han eller hon avlider. Vid dessa tillfällen kan frågan uppstå om givaren av gåvan har missgynnat arvingar. På Advantage Advokatbyrå hjälper vi dig utreda om gåvan missgynnat arvingarna och om förutsättningarna för att gåvan ska återgå är aktuella.  

Gåvobrev med en advokat eller gåvojurist som är kunnig inom gåvorätt 

Att upprätta gåvobrev är en av de vanligaste uppgifterna som verksam jurist inom arvsrätten och gåvorätten stöter på. Det krävs juridiska kunskaper för att utforma ett korrekt gåvobrev.  

Låt en av våra advokater eller jurister hjälpa dig med ditt gåvobrev idag!  

Kontakta oss på telefonnummer 08 – 20 21 40 eller mejla oss på info@advantage.se

Boka konsultation

Vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig snarast.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.