Aktieägaravtal

Aktieägaravtal eller ett kompanjonsavtal är ett avtal mellan delägarna i ett aktiebolag. I ett aktieägaravtal, så bestämmer delägarna (kompanjonerna) i bolaget alltifrån hur bolagets vinst skall fördelas mellan delägarna till hur en delägare har rätt att sälja sina andelar samt skyldigheter att inte bedriva konkurrerande verksamhet med bolaget m.m.

Aktieägaravtal – Vi hjälper dig att förstå ditt ägande

Har man inte något aktieägaravtal så kan detta få ovälkomna följder för delägarna. Det är dessvärre mycket vanligt att situationer uppstår som aktieägarna inte räknat med såsom:

  • Att delägarna missat att skriva in ett krav att varje delägare måste göra andelen i bolaget till enskild egendom genom att skriva ett äktenskapsförord.
  • Om en av delägarna skiljer sig, utan ett äktenskapsförord, så kommer hälften av hans andel i bolaget gå till maken (vid en bodelning). Maken blir då delägare i bolaget, vilket de övriga delägarna kanske inte alls önskar.
  • Har delägarna ett fulltäckande aktieägaravtal undviks sådana situationer.
  • I avtalet bestäms alltså delägarnas inbördes relationer i förhållandet till bolaget.
  • Aktieägarna har därför stor möjlighet att påverka hur bolaget ska fungera praktiskt genom aktieägaravtalet.

Granskning av aktieägaravtal och kompanjonsavtal

Granskning eller upprättande av aktieägaravtal eller kompanjonsavtal har vi på Advantage Juristbyrå stor erfarenhet utav. Som företagsjurist och avtalsjurist är detta något av våra mest vanliga typer av avtal som vi utför och hjälper våra kunder med. Har du kompanjoner eller skall skaffa nya kompanjoner, så kan vi alltid komplettera befintliga avtal med nya funktioner i det befintliga avtalet.

Om du har fått chansen att utöka ditt ägande så kan vi även bistå med granskning av avtalet. Det ger att ni får ett professionellt öga som har ett juridiskt seende som har både dig och ditt bolags förutsättningar i första rummet.

Vi hjälper dig att förstå ditt ägande genom att ge dig ett rätt utformat kompanjonsavtal och aktieägaravtal!

Boka konsultation

Vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig snarast.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.