Bygg- och konstruktionsrätt

Bygg- och konstruktionsrätt är det område inom juridiken som handlar om tillstånd som ger dig rätt att bygga på sin tomt. Med byggrätt menas vad och hur mycket som du får bygga på en fastighet i enlighet med den gällande detaljplanen. Genom byggrätt får du såväl rättigheter som skyldigheter avseende ditt planerade bygge.

Om du är fastighetsägare och vill bygga till exempel ett garage eller en tillbyggnad behöver du först se till att den unika byggrätten för din fastighet tas fram. I den kan du se hur många kvadratmeter du får bygga till. 

Större byggrätt 

Byggrätten anpassas efter vilken infrastruktur som finns i området och vilka bestämmelser som finns i detaljplanen. I detaljplanen finns information om det aktuella områdets karaktär och funktion samt hur fastigheten och tomten i fråga får användas. Det handlar till exempel om: 

  • Hur hög byggnaden får bli 
  • Antalet våningar 
  • Om fastigheten ska användas för att bo i 
  • Avståndet till tomtgränsen 

Du kan ansöka om en större byggrätt hos kommunen. Det sker då en lämplighetsbedömning. Det finns ett omfattande regelverk som styr så att bygget inte överstiger det totala utrymmet så att det blir för högt eller trångt mellan byggnaderna i området. Det finns en hel del olika aspekter att beakta och varje fall är individuellt. 

Förändra en konstruktion 

Det finns även andra tillfällen där byggrätten ska användas. Byggrätten aktualiseras även när du vill förändra en konstruktion till exempel genom att bygga en balkong eller en mur. Ansökan för ett sådant bygge sker på ditt kommunkontor. 

Advantage Advokatbyrå: Bygg- och konstruktionsrätt 

Om du har några frågor kring byggrätten kan du vända dig till en av våra kunniga jurister och advokater för att få hjälp. 

Kontakta oss på telefonnummer 08 – 20 21 40 eller genom mejl till info@advantage.se 

Boka konsultation

Vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig snarast.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.